torsdag 29 december 2011

Tips till nyår

2 dagar kvar av detta år. Tiden går så sjukt fort nu känner jag. Idag är min enda lediga dag och jag ska snart bege mig till affären. Här snöar det för fullt och det är otroligt vackert vintrigt här ute nu. Hoppas det får stanna kvar och att vi slipper regn och is. Kanske har ni redan bestämt menyn för nyårsmiddagen, men om inte kommer här lite tips: Klicka bara på texten ovan så kommer ni till receptet. 
OBS! Missa inte romsalladen till ostbrickan. Ett absolut måste till nyårs! Gör absolut succé, jag lovar!!!

Förrätt


Varmrätt:



Dessert: 




Övrigt:



Havrekex

Till julkorgarna bakade jag också jättegoda havrekex. Riktigt goda med lite marmelad på eller ost. Ytterligare ett tips till ostbrickan!
 Havrekex  ca 40 st

150 g smör
2½ dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk flytande honung
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills det nästan kokar. Mäta upp havregrynen i en stor bunke och häll mjölk-smörblandningen över. Låt det stå tills det svalnat. Tillsätt resten och arbeta ihop en slät deg. Kavla ut degen tunt med en vanlig brödkavel. Kavla sedan en gång med kruskavel. Ta ut runda mått på ca 8 cm i dm. Lägg kexen på en bakpappersklädd plåt och grädda i 200 grader i ca 8-10 min. Kexen ska få en fin ljusbrun färg runt kanten. Obs! Gräddas de för lite länge riskerar man att de blir mjuka. Om de inte verkar stelna efter man har tagit ut de kan bara stoppa in de i ugnen en stund till. För mjuka kex vill man inte ha...

Björnbärsmarmelad med vanilj

Här kommer receptet på den goda marmeladen som jag gjorde till mina julkorgar och gav bort i jul. Denna marmelad kanske kan vara ett tips till ostbrickan på nyårsafton...? 
Björnbärsmarmelad med vanilj

500 g frysta björnbär
4 dl vatten
1 kg syltsocker
1 vaniljstång

Blanda bär, vatten och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Låt koka i ca 10 min. Tillsätt syltsocker och koka ganska kraftigt i 5 min till. Skumma väl, ta upp vaniljstången och häll upp marmeladen på rena varma burkar. Låt svalna lite och sätt på locket. Förvara marmeladen svalt. Den går också bra att frysa! Jättegod på rostat bröd, scones eller till kex och ost. 
  

tisdag 27 december 2011

Fylld fläskfilè och potatisgratäng

Hoppas att ni alla har haft en bra julhelg. För min del har det varit en mycket bra helg med massa god mat och julklappar ♥ dock kändes den lite för kort. Jobbade igår så nu är verkligen vardagen igång. Jobbar sen resten av veckan inklusive nyårs, är endast ledig på torsdag. För många börjar det nog planeras inför nyårsfesten så jag tänkte komma med ett litet tips på mat som både är god och enkel att tillaga. Fylld fläskfilé som tillagas i ugnen och en god krämig potatisgratäng till det....Mums!
 Fylld fläskfilé  4 port

1 fläskfilè
1 bit fetaost
½ kruka färsk basilika
ca 10 st soltorkade tomater på burk
salt, peppar
1 msk olja
1 msk soja

Skär ett djupt snitt i filén men inte helt igenom. Hacka tomaterna och basilikan, smula osten och blanda ihop allt. Krydda filén med salt och peppar och fyll den med blandningen. Fäst gärna ihop skåran med steksnöre eller blötlagda grillpinnar av trä. Det måste inte vara helt tätt utan bara för att förhindra att köttet fläker upp. Blanda samman olja och soja och pensla köttet med blandningen. Tillaga i  175 grader i ca 30 min. Skiva upp och servera med potatisgratäng.
Potatisgratäng  4 port

ca 12-16 skalade potatisar beroende på storlek
1 vitlöksklyfta
4-5 dl gräddmjölk el matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl riven ost gärna lagrad
salt, peppar
Koka upp grädden i en stor kastrull tillsammans med buljongen, börja med 4 dl grädde. Skiva under tiden potatisen och lägg sedan ner de direkt i kastrullen. Pressa ner vitlöken och låt det småputtra ca 5 min så att det blir krämigt. Späd ev med mer grädde om det verkar för torrt. Det får inte heller bli för löst då riskerar man att få en rinnig gratäng. Smörj en ugnsform och fördela en tredjedel av potatisen i formen. Strö på lite salt och peppar och riven ost. Lägg på ett nytt lager potatis, salt, peppar och ost. Sen ytterligare ett lager potatis, salt, peppar och riven ost. Obs! Se till att all vätska kommer med i formen. Gratinera i 200 grader i ca 30 min eller tills gratängen fått fin färg och potatisen känns mjuk.

TIPS 1: Om man vill kan filén skivas upp, läggas tillbaka i formen. Strö på finhackade färska tomater och strö på god riven ost och gratinera i 250 grader tills osten smält. Blir mycket gott!!!

TIPS 2: Variera rätten med att fylla filén med cantadou vitlöksost, färsk hackad timjan och finhackade färska tomater. Mumsfilibabba! 

lördag 24 december 2011

God Jul!

God Jul allesammans! Hoppas ni får en riktigt bra dag med massa god julmat, julklappar och julgodis. Koppla av och njut av en mysig dag med tända ljus, släkt och vänner. Det ska i alla fall jag göra och sen hörs vi så snart som möjligt. Ta hand er....Kram♥
 

fredag 23 december 2011

Julkorg #2

Här kommer andra julkorgen som jag gjort. Denna gjorde jag till våra supersnälla grannar.
 Denna korg innehåller en flaska tranbärsglögg, havrekex, björnbärsmarmelad, mozartkulor, lakritskola och smörkola.

Gingravad lax

Det här var första gången jag provade att grava lax själv. Men definitivt inte sista! Det är ju jätteenkelt och blir såååå otroligt mycket godare än den man köper på affären. Det är receptet hittade jag i tidningen "Mitt kök" och den gravas med bl.a gin. Till den gjorde jag en gravlaxssås eller hovmästarsås som det också kallas. Supergott och helt perfekt till julbordet!!!
Gingravad lax

500 g lax
1½ msk salt
½ dl strösocker
1 tsk grovstött vitpeppar
2 msk gin
½ dl finhackad dill

Tänk på att laxen ska ha varit fryst i minst 3 dygn innan man ska grava. Laxbiten ska också ha tinat helt. Lägg laxen i en fryspåse och strö salt och socker på köttsidan. Häll på gin och gnid in det lätt. Strö på vitpeppar och dill. Knyt igen påsen och lägg den i en liten form. Låt laxen ligga framme i ca 20 min så att gravningen kommer igång. Ställ sedan in den i kylen och låt den ligga i 2 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden. Ta upp laxen ur påsen och torka av den. Skiva upp tunt. 
Gravlaxsås

2 msk senap (vanlig)
1 msk dijonsenap
1 krm salt
1 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1-2 msk kallt vatten
3 msk hackad dill
1-3 msk creme fraiche

Blanda båda senapssorterna, vinäger, socker och salt i en skål. Häll oljan sakta droppande ner i skålen under ständig vispning. Tillsätt dill och vatten. Rör sist ner creme fraiche, börja med lite och tillsätt mer efter smak.  

torsdag 22 december 2011

Julkorg

Jag brukar alltid till jul göra och ge bort olika julkorgar till folk. Det blir en fin julklapp som alla brukar uppskattar.Det är även ett bra sista-minuten-tips till alla som ännu inte vet vad man ska ge bort i julklapp och ett tips på gåbort-present till julvärden istället för den klassiska blomman. Kul och personligt! Här kommer den första:
Denna korg har jag gjort till Lars pappa och hans fru. Den innehåller hemmagjord björnbärsmarmelad med vanilj (recept kommer), hembakade havrekex (recept kommer), julkaffe, lakritskola , smörkola och mozartkulor. Botten på denna korg är gjord av en bit tunn unitskiva som jag klätt med aluminiumfolie och ställt på de olika sakerna och sedan virat cellofan runt. Så enkelt men ändå fint!

3 sorters julgodis!

Julen närmar sig med stormsteg nu och ibland känns det som att jag skulle vilja trycka på pausknappen.... men samtidigt är det ju roligt också och jag gillar ju att "pyssla" och stöka på med julmat och julgodis. På tal om julgodis kör jag nu en slutspurt på det och här kommer recept på 3 sorters smarrigt julgodis som också är jätteenkla att göra. Helt underbar chokladtryffel med limesmak som bara smälter i munnen, klassiska supergoda mozartkulor och chokladdoppad riskola som också blev jättegod!
 Vit chokladtryffel med lime

200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
rivet skal av 2 lime

Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och rör ner vit choklad. Rör tills det smälter. Tillsätt finrivet skal av lime och ställ kastrullen kallt tills smeten stelnat. Ta upp en liten klick smet med hjälp av en tesked. Forma klicken till en liten boll och rulla den i strösocker eller i florsocker. Förvaras kallt!
Mozartkulor

mandelmassa
nougat
smält choklad

Skär nougat i små bitar. Skär mandelmassa i tunna skivor. Lägg nougatbiten på mandelmassan, vik ihop och rulla till en boll. Ställ kallt en stund och doppa de sedan i smält choklad. Förvaras kallt!
  Chokladdoppad riskola

3 msk vispgrädde
25 g smör
3 msk strösocker
1 msk honung
1 msk ljus sirap
3 dl vårgårdaris

Koka upp allt utom vårgårdaris och koka till kolakonsistens i ca 3 min. Ta kastrullen från plattan och rör ner riset. Klicka smeten som små toppar på ett bakplåtspapper. Låt det stå kallt och stelna. Doppa botten i smält choklad. (Mina blev så fula och kladdiga så jag valde att doppa hela i choklad och lägga i småbrödsformar. De blev då lite finare och riktigt goda!) 

lördag 17 december 2011

Mjuk pepparkaka

Istället för tårta på min födelsedag hade jag bakat denna goda mjuka pepparkaka med lingon. Till den serverade jag lättvispad grädde med lite lingonsylt i. Det blev sååå gott, nån tårta saknade jag definitivt inte!
Mjuk pepparkaka

3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
2 msk pepparkakskryddor
1 dl filmjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
½ dl lingonsylt

Vispa ägg, strösocker och vanilj riktigt poröst. Smält smöret och tillsätt pepparkakskryddorna. Rör ner smör och filmjölk i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och vänd sedan ner det i äggsmeten. Vänd sist ner lingonsylten. Grädda kakan i en smord och bröad form, mitt i ugnen i 175 grader i ca 25-30 min.
Lingonsylten gör kakan extra saftig och god.
Lättvispad grädde med lingonsylt i blev riktigt gott!
 

torsdag 15 december 2011

Tävling

Jag deltar i en tävling hos "Sockertussen" och att vinna en sån här jätteläcker köksmaskin, så snälla håll tummarna nu...
 Vill du också vara med och tävla så klicka på länken nedan, men skynda dig. Tävlingen pågår bara till i morgon 16/12

Kycklinggryta med aprikoser

Kycklinggryta är ju alltid en populär maträtt. Denna passar perfekt som vardagsmiddag och får en lite söt smak av torkade aprikoser. Ris och sallad passar bra till.
 Kycklinggryta med aprikoser  4 port

3-4 kycklingfilèer
1 gul lök
200 g färska champinjoner
10 st torkade aprikoser
2 dl vatten
2½ dl matlagningsgrädde
½-1 dl mango chutney
1 hönsbuljongtärning
salt, peppar
maizenaredning

Skär kycklingen i mindre bitar. Finhacka löken och skiva champinjonerna. Stek kycklingen och lägg över i en gryta. Stek sedan lök och champinjonerna och lägg över i grytan. Tillsätt strimlade aprikoser, vatten, grädde, mango chutney och buljong. Låt allt koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar. Red med maizena och servera därefter med ris och sallad.

onsdag 14 december 2011

Sockriga saffransbullar

Det har varit mycket bak-recept här på bloggen nu ett tag och här kommer dessutom ett till. Mitt tidigare inlägg på saffransbullar har ju varit otroligt populärt vilket ju är jätteroligt. Därför tänkte jag fresta med ytterligare en variant på supergoda saffransbullar. 
 Sockriga saffransbullar

50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 brev saffran
1½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
250 g smör
1½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Pensling:
uppvispat ägg
smält smör
strösocker


Smula ner jästen i en degbunke (gärna i en assistent). Smält smör tillsammans med saffran. Häll på mjölk och rör ner kesella. Låt det bli 37 grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt sedan resten av degspadet, socker och salt. Starta assistenten och tillsätt lite vetemjöl i taget. Låt maskinen arbeta degen ordentligt. Det är bättre om degen är lite kladdig än för kompakt, så ha inte i för mycket mjöl! Låt sedan degen jäsa övertäckt i ca 45 min. Rör under tiden ihop mjukt smör, florsocker och vanilj. Dela degen i 2 delar. Arbeta varje degbit så den blir smidig. Kavla ut till en fyrkant. Bre på fyllning och vik degen dubbel. Skär ut remsor och tvinna de till knutar. Gör lika med den andra degbiten. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt de jäsa övertäckta i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg ock grädda de i 225 grader ca 10 min. Låt de kallna och pensla de sedan med smält smör och doppa de i strösocker. Supersmarriga!!!
 
 

Mjuk saffranskaka

Till personalmötet igår hade jag bakat denna goda saffranssockerkaka. Receptet kommer från Leilas bok "a piece of cake". Om ni inte redan har den boken tycker jag absolut att ni ska passa på att önska er den av tomten i år. En otroligt fin bok en massa bra, enkla och supergoda recept. I love it!!!
 Saffranssockerkaka

3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
1 brev saffran
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk ljus rom

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran och mjölk.Rör sedan ner det i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Tillsätt rom. Grädda kakan i en smord form som "bröats" med kokos. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25-30 min. Känn med sticka när den är klar. Kakan ska inte vara kladdig.
 

tisdag 13 december 2011

Födelsedag!

Idag är ingen vanlig dag för det är min födelsedag....trallalallala! Dagen har firats sparsamt måste jag säga. Personalmöte på jobbet mellan kl 13 och 16 då jag bjöd på lite fika. Väl hemma igen satte jag igång och lagade Lasagne. Därefter kom pappa och min bror på besök och uppvaktade mig liksom Lars såklart. Ingen tårta blev det utan istället hade jag bakat en mjuk pepparkaka och serverade med lingongrädde till, vilket var jättegott. Mamma uppvaktade mig redan i söndags!

En jättefin emaljerad gjutjärnsgryta på 2,5l från Ica fick jag av mamma...
...och en jättefin, mysig pyjamas....
 ...och denna superfina lykta att hänga ute. På sommaren tar man bara bort glaslyktan, riset och tomten och ställer dit en blomma!
 I postlådan kom idag dessa supersöta pannlappar från mammas gamla faster Elsie. Hon glömmer aldrig en födelsedag fastän hon närmar 90 år....helt otroligt!
Av min kära sambo fick jag dessa fina hjärtan som nu hänger i mitt köksfönster.
Pernillas jul fick jag av Lars och de andra 2 fick jag av svärfars.
Av David fick jag detta lilla "gottepaket".
Av pappa fick jag pengar som ev blir ett objektiv till kameran.
♥Tack alla som förgyllde min dag ♥

måndag 12 december 2011

Tigerkaka med saffran och russin

En lite juligare variant av tigerkaka får man om man blandar ner saffran och russin i degen. Riktigt gott blir det dessutom!
 Tigerkaka med saffran och russin

125 g smör
2 ägg
2½ dl strösocker
2½ dl gräddfil
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ dl russin
1 msk kakao
1 pkt saffran + 1 msk kokande vatten

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner gräddfil och smör. Blanda mjöl med bakpulver, bikarbonat och russin. Vänd ner det i smeten. Dela upp smeten i 2 bunkar. Blanda ner kakao i den ena. Stöt saffran och rör ut det i 1 msk kokande vatten och rör sedan ner det i den andra bunken. Varva de båda smetarna i en smord, bröad avlång kakform. Dra lite försiktigt med en gaffel genom smeten så de blandas lätt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme. Känn med sticka när kakan är klar.

söndag 11 december 2011

Chocolate chip cookies

Här kommer ytterligare ett recept på "småkakor" som passar perfekt till jul, men också under årets alla andra dagar. Ett superenkelt recept som kommer från "Leila". 
 Chocolate chip cookies  ca 25 st

125 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 ägg
1½ dl vetemjöl
½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
1 krm salt
100 g mörk choklad

Vispa smör och socker poröst. Rör ner ägget. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner. Hacka chokladen eller köp choklad i form av små "knappar" som passar perfekt när man ska baka sådan här kakor. Vänd försiktigt ner chokladen och forma degen till en rulle ca 5 cm i diameter. Vira in i plastfolie och lägg den i frysen i ca 30 min. Ta upp den och skär i skivor. Lägg över på bakpappersklädd plåt och grädda i 175 grader i ca 10 min.

3 sorters småkakor

En mördeg kan man göra mycket av. Här bakade jag 3 olika sorters småkakor av en och samma deg. Jag gjorde de ganska små så att man kan smaka alla sorter. Passar perfekt till julbaket. Annars ger en sats deg ca 50 st. Jag fick ut 60 st små kakor.
 Mördeg till småkakor  ca 50 st

5½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1½ dl florsocker
300 g kallt smör
½-1 msk kallt vatten

Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke. Tillsätt smör i bitar och använd händerna till att nypa ihop en deg. Tillsätt lite vatten så att degen går ihop. Arbeta den inte för mycket. Lägg den sedan i en plastpåse i kylen i ca 1 timme. Baka ut valfria kakor eller dela upp degen och smaksätt på olika sätt. Kakorna gräddas sedan mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 min.
Syltkakor

Rulla små bollar av degen. Gör en fördjupning i varje och lägg i en klick valfri fast sylt. Här har jag använt fikonmarmelad och det blev jättegott. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och grädda.
Apelsinkakor

En tredjedel av degen smaksatte jag med finrivet skal från en apelsin. Rulla små bollar och platta till de med handen. Pensla med äggvita och strö på strösocker. Grädda på bakpappersklädd plåt.
Kanelkakor

Rulla bollar av degen och lägg på bakpappersklädd plåt. Tryck till varje boll med en gaffel. Pensla med äggvita och strö på socker-kanel blandning (1 msk socker+1 tsk kanel). Grädda.  
 

Enkel kycklinggratäng

Gjorde tidigare i veckan en enkel men mycket god kycklinggratäng. Jag gjorde den på mellangrädde, men man kan ju självklart göra på vispgrädde också. 
 Kycklinggratäng  4 port

1 grillad kyckling
1 stor röd paprika
 2½ dl mellangrädde
1 riven el pressad vitlöksklyfta
1 msk kycklingfond
1 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad persilja
1 dl mango chutney

Rensa kycklingen från skinn och ben och skär köttet i mindre bitar. Skär paprikan i små bitar och blanda kyckling och paprika i en smord ugnsform. Vispa grädden fluffig och rör ner resten av ingredienserna. 
 Bre ut grädden i formen och gratinera i 225 grader i ca 20 min så att ytan får fin färg.
 Servera med ris och sallad. 
Gratängen blir jättegod och absolut inte torr, fast det nästan såg ut så på bilden. 

lördag 10 december 2011

Tacotallrik

Tacotallrik är en ganska vanlig fredagsmiddag hemma hos oss. Riktigt gott är det och passar perfekt till "fredagsmys". Så igår hade vi planerat ett myskväll med tacotallrik, tända ljus och en bra film.... Men tyvärr fick kvällen en helt annan vändning. Ett tacochips lyckades slinka ner i halsen och fastna där, i matstrupen men ändå så otäckt. Vägrade lossna och kom sig varken upp eller ner. Det hela slutade med ett besök på akuten där vi fick sitta hela kvällen lång. Åkte till slut hem med chipset kvar i halsen, stesolid som både skulle lugna och verka muskelavslappnande, alvedon och diklofenak. Kände mig ändå lugnare när vi for hem och lyckades somna. Läkaren menade att det inte fanns så mycket att göra utan att chipset till slut skulle lösas upp. I morse kändes det iaf mycket bättre men ändå lite ömt i halsen. Så nu lär det nog dröja ett bra tag tills vi äter tacotallrik igen....
 Tacotallrik med tacoköttfärs, sallad, gurka, tomater, inlagd gul chili(mild), majs, tacoost, tacosås, guacamole, tortilliadipp(knorr) och de rackarns chipsen.

Riktigt gott ändå.... men var noga med att tugga chipsen (mitt tips).

fredag 9 december 2011

Moussaka

Här kommer min variant av moussaka som görs med potatis. Denna rätt kallas även ibland potatismoussaka eller svensk moussaka Den är verkligen jättegod och passar perfekt att göra om man har kokt potatis över. Då är det dessutom en mycket snabblagad rätt.

 Moussaka  4-6 port

ca 12 kokta potatisar

Köttfärssås:
500g köttfärs
1 gul lök
ev vitlök efter smak
2 msk tomatpurè
2 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten
1 tsk timjan
ca 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ostsås:
3 msk smör
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
3 dl riven ost + lite extra ovanpå
salt, vitpeppar

Stek färsen och hackad lök. Tillsätt tomatpurè och vetemjöl. Späd med vatten och smula ner buljong. Tillsätt timjan och lite salt och peppar. Låt det puttra ihop en stund. Det ska vara en ganska tjock köttfärssås. Låt den gärna svalna en stund. Smält smöret till ostsåsen och rör ner mjölet. Spä med mjölk och låt det koka ihop i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar och rör ner osten. 
Skiva potatisen och fördela hälften i en smord ugnsform. Bre på köttfärsen och hälften av ostsåsen. Lägg på resten av potatisen och resten av ostsåsen. Strö över lite extra ost och gratinera i 225 grader i ca 20 min tills det fått fin färg på ytan. 
Servera med sallad. Jättegott!!!