lördag 21 januari 2012

Pavlovatårta

Igår fyllde pappa år och det firade vi såklart med tårta! Först bjöd jag på "flygande jacob" till middag och därefter blev det denna goda tårta. Har ni inte testat Pavlova tidigare så kan jag verkligen rekommendera  det. Det är en supergod marängtårta som gräddas dagen innan den ska serveras och dekoreras just innan servering. Marängen blir riktigt krispig på utsidan och alldeles mjuk-seg och härlig på insidan...sååå himla gott!!! Garneringen väljer man såklart själv efter tycke och smak. Denna gång toppade jag med en citronkräm, grädde och frukt. Smaskens!
 Pavlovatårta ca 6-8 port

4 äggvitor
½ krm salt
2½ dl strösocker
1 msk maizena majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger

Vispa vitorna och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa ordentligt. Tillsätt resten och vispa en stund till. Fördela smeten på ett bakplåtspapper. Forma en rund botten med lite högre kanter. Gör botten lite mindre för den kan flyta ut lite under gräddningen. Ställ in plåten längst ner i ugnen i 225 grader. Sänk genast temperaturen till 100 grader och grädda i 1½ timme. Stäng därefter av ugnen och låt marängen stå kvar till nästa dag utan att man öppnar ugnsluckan.

Citronkräm

4 äggulor
5 msk strösocker
2 msk pressad citronsaft + skal av ½
75 g smör

Blanda gulor, citronsaft och finrivet skal i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt det sjuda tills det tjocknar. Ta kastrullen från plattan och rör ner smör i små bitar lite i taget. Rör tills allt smör har smält. Låt krämen kallna.  
Toppa marängen med citronkrämen, vispad grädde (vispa gärna grädden med lite socker och vaniljsocker) och frukt eller bär.
Inte lätt att lägga upp denna tårta fint men desto godare i stället!   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar