torsdag 26 april 2012

Hemmagjorda köttbullar med gräddsås

Alltså, hur himla gott är det inte med hemmagjorda köttbullar??? Jag äter aldrig köpta utan gör dom själv i stället. Det är ju faktiskt inte så svårt. Här gjorde också en gräddsås till som köttbullarna fick gotta sig i och serverade sen med kokt pasta. Gott!!!
Köttbullar med gräddsås  4-6 port

500 g köttfärs (nöt eller bland)
3/4 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1½ dl mjölk
½-1 gul lök
1 ägg
2 tsk kalvfond
1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar

Sås:
2 dl vatten
2 msk kalvfond
5-6 dl grädde/mjölk
soja
(salt,vitpeppar)
maizena

Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk i en bunke. Låt det stå och svälla en stund. Finriv löken ner i bunken. Tillsätt ägg, fond och kryddor. Rör om och arbeta sedan ner färsen.
  Rulla jämnstora bollar och stek de i omgångar i smör. Skaka pannan försiktigt eftersom, men låt de få lite stekyta först.
 
Stek de gyllene och flytta sedan över de till en kastrull. Tillsätt vatten och fond i stekpannan och vispa runt. Tillsätt grädde och mjölk om man vill minska på fettet. Låt det koka upp. Droppa ner lite soja och smaka av. Red av med maizena. Häll såsen över köttbullarna och låt det sjuda ihop nån minut.
Servera med pasta eller kokt potatis.
Riktigt, riktigt gott!!!

1 kommentar: