söndag 25 november 2012

Weekend i Luleå

Hejsvejs!!! Har just kommit hem efter en helg i Luleå. Sååå trevligt har vi haft det. Shoppat rätt mycket, ätit gott på restauranger och sett "Breaking dawn 2" på bio! Älskar Twilight-serien och har verkligen längtat efter denna film, väl värd att vänta på samtidigt som det känns trist att det inte blir någon mer film.....

Tänkte bjuda på lite bilder från helgen. Bilderna är tagna med gamla kameran så kvalitén är inte den bästa. Kändes jobbigt att släpa runt på en stor systemkamera.

Lite av maten vi åt....
Oxfilé med rödvinssås och riktigt, riktigt goda pommes!!!
Plankstek.
Stora räkor i het sötsur-sås med färska grönsaker.
Skååål! På Bishop arms.
Rom och cola (min favvo)
Susanne och Lars bror David var vårt resesällskap!
Jag och Lars!

Riktigt trevligt med en sån här weekend, varför gör man det inte mer ofta? Nu ska jag bara hitta på nåt att äta, med stor risk för att det blir hämtpizza trots att vi ätit ute hela helgen. 

Ha det gott!!!

torsdag 22 november 2012

Surdegsbröd med frön

Tänkte jag skulle göra ett nytt försök med att få ut receptet på det surdegsbröd som jag bakade för ett tag sedan. Fick lite tips om hur jag ska få dit bilder så nu hoppas jag att det funkar.

Jag har faktiskt aldrig tidigare bakat bröd med surdeg, men nu finns det ju färdig surdeg att köpa på affären i "jästhyllan", så himla smidigt!!! Brödet blev verkligen supergott, saftigt och mer smakrikt än vanligt bröd. Fick ett recept av mamma från hemmets veckotidning som jag följde, men tillsatte lite mer frön och fullkornsmjöl än originalet. Har redan köpt en burk rågsurdeg som jag snart också ska testa:)


Surdegsbröd med frön  2 limpor

1 burk vetesurdeg (150g)
25 g jäst
5 dl kallt vatten
6 dl fullkornsvetemjöl-special
ca 4-5 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
½ dl krossat linfrö
3 msk chiafrön
2 tsk salt

Börja med att skaka burken med surdeg och häll den sedan i en degbuke. Tillsätt jäst och vatten och blanda runt tills jästen är löst. Tillsätt fullkornsmjölet och vetemjöl tills degen är smidig, men inte för fast. Den ska arbetas ordentligt, ca 10-15 min i maskin. Tillsätt salt och frön och blanda hastigt ner. Låt degen jäsa under duk i minst 2 timmar. Min jäste i nästan 3. Ta upp degen på lätt mjölat bord och dela den i 2 bitar. Dra ut varje degbit till en rektangel och vik ihop den från kortsida till kortsida. Undvik att arbeta degen för mycket! Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och jäs under duk i 1 timme. Pensla bröden med vatten och strö på lite solroskärnor. Sätt in plåten, i nedre delen av ugnen men inte lägst ner i 260 grader. Stäng luckan och sänk genast värmen till 220 grader och grädda bröden i ca 25 min. Lägg bröden på galler för att svalna, men utan duk om man vill ha en fin skorpa på brödet!

Om man vill kan man byta och ta den större delen vetemjöl och den mindre fullkornsmjöl, men den större mängden bör vara ett special-mjöl för bättre luftighet. Fröna kan man också byta och utesluta som man vill. Brödet höll sig färskt och saftigt i flera dagar och när det började sjunga på sista versen stoppade jag det i brödrosten och det blev helt super!

Så tur att jag fick lite tips ang bilderna! Jag fick minska ner storleken vilket gav liiite sämre kvalitet, men hellre det än inga bilder alls. Så det får funka så länge.

onsdag 21 november 2012

Bildproblem...

Hej alla fina! Hade tänkt bjuda er på ett brödrecept idag, men det får bero då jag för tillfället inte får in några nya bilder och det kändes trist att lägga ut receptet utan bilder. Men den som väntar på något gott.....

Hoppas ni annars haft en bra start på veckan. Min har dessvärre varit värsta tänkbara då jag på måndag morgon fick beskedet om att en kär vän gått bort under natten♥♥♥
Ta hand om er så hörs vi snart, Kram!

fredag 16 november 2012

Nytt knäckebröd!

Hej på er! Laddar ni kanske inför "fredagsmys"? Jag har städat lite idag och snart kommer Lars hem och vi ska iväg och göra lite ärenden och handla inför helgen. Tänkte bara kika in här och tipsa er om ett nytt knäckebröd från "Leksandsbröd". Jag fick möjlighet att testa detta bröd via "Smartson" och blev mycket positivt överraskad, riktigt riktigt gott, smakrikt och knaprigt.

Brödet "effektknäcke" finns också i 2 andra varianter som jag ännu inte hunnit testa.

onsdag 14 november 2012

Marängtårta

Här kommer då sista rätten i farsdagsmenyn, en otroligt god marängtårta! Denna måste ni bara prova. Superenkel att göra och fullkomligt smälter i munnen......:)

Marängtårta  ca 10-12 bitar

6 äggvitor
4,5 dl strösocker
3 msk marsanpulver för kokning

Fyllning:
4-5 dl vispgrädde
strösocker+vanilj
bär

Vispa äggvitorna kraftigt till fast skum. Tillsätt lite socker i taget och vispa ordentligt till blank och fast maräng. Rör ner marsanpulver med hjälp av en slickepott. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bre ut smeten däri. Grädda i 175 grader just under mitten av ugnen i ca 20 min.

Ta ut formen och lägg en ren linnehandduk över marängen. Lägg på en plåt och vänd den uppochned.  Dra försiktigt bort papperet och lägg en till linnehandduk över marängen. Låt det stå så tills marängen svalnat helt. Kan också stå så över natten. 

Vispa grädde och tillsätt socker och vanilj efter egen smak. Jag brukar ha i nån msk socker och nån tsk vanilj. Bre ut grädden över botten, men inte ända ut i övre kant, lämmna lite annars kommer det att tryckas ut när den ska rullas ihop. Strö över bär. Jag använde frysta tinade hallon och blåbär. 

Rulla försiktigt ihop tårtan som en vanlig rulltårta. Ta hjälp av handduken som ligger under, men var som sagt försiktig för marängen är väldigt spröd och spricker lätt. Lägg över tårtan på ett avlångt fat med skarven ner och garnera. Jag ringlade över lite smält vit choklad och pudrade med florsocker. Vill man kan man bara ta florsocker eller kanske spritsa över lite grädde. Ställ kakan i kyl fram till servering. Denna bör göras ca 6-8 timmar innan servering så marängen hinner bindas samman lite med hjälp av grädden, men fortfarande är krispig.

Verkligen underbart god tårta som bara smälter i munnen men är riktigt krispig på samma gång, precis som en marängtårta ska vara!

(Receptet kommer från kokaihop.se)




tisdag 13 november 2012

Fylld helstekt fläskytterfilé

God morgon på er! Ännu en dag då solen vågar sig fram, härligt! Innan jag startar dagen på riktigt tänkte jag lägga ut nästa rätt i söndagens meny, nämligen varmrätten som blev fylld fläskytterfilé som jag helstekte och serverade med potatisgratäng.

Fylld helstekt fläskytterfilé  ca 4-6 port

1 fläskytterfilé ca 1 kg
salt, peppar
1 burk catadouost valfri smak
soltorkade tomater
färsk basilika

Sås:
steksky+ca ½ dl vatten
2½ dl matlagningsgrädde
en klick cantadouost
kalvfond
soja
maizenaredning

Lägg filén på en skärbräda och skär ett djupt snitt från övre kant och ner. Vinkla kniven och fortsätt och skär så att man kan vika ut filén som ett stort ark. (Hoppas ni förstår hur jag menar, riktigt svårt att förklara). Salta och peppra och bre på osten, men spara en klick som ska vara i såsen. Jag tog smaken gräslök/basilika. Finhacka tomaterna och strö över och lägg ut basilikablad. Rulla ihop köttet som en rulltårta och bind ihop det med steksnöre. Salta och peppra på utsidan och stek det i smör så köttet får fin färg runtom. Stek klart i ugnen i 200 grader tills köttet har en innertemperatur på 70 grader. Ta upp köttet ur formen och låt det vila i folie under tiden såsen förbereds.

OBS! Skär inte bort fettkappan på köttet för då blir det torrt, se bara till att när ni ska rulla ihop det att fettet hamnar på utsidan. Köttet behöver alltså inte putsas alls.

Såsen: Häll ner lite vatten i formen där köttet legat och vispa runt så alla smaker lossnar och blandar sig i vattnet. Häll över skyn i en kastrull och tillsätt grädde och lite ost. Låt det koka upp och smaksätt med lite kalvfond och en skvätt soja. Red såsen till önskad konsistens.

Klipp bort steksnöret från köttet och skiva upp det. Servera med potatisgratäng, såsen och en sallad. Köttet blev riktigt saftigt och gott när det tillagades på detta vis! Recept på potatisgratängen hittar ni HÄR

måndag 12 november 2012

Förrättspaj med parmesan och parma

Måndag och solen skiner faktiskt lite! Det trodde jag aldrig efter att ha legat och lyssnat på spöregnet hela natten. Väntar just nu på att Lars ska vakna då han jobbade i natt och sen ska vi ut och göra lite ärenden. Måste ju passa på då han är hemma en vardag!

Igår firade vi pappa på fars-dag ♥ Trerätters-middag bjöd jag på som blev väldigt uppskattat. Jag tänkte börja och visa er förrätten som jag gjorde, nämligen dessa små ostpajer. Riktigt goda!

Små parmesanostpajer till förrätt  4 st

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
75 g smör
ev lite vatten

Fyllning:
ca 2 dl riven parmesanost från bit
1 ägg+1 äggula
1 dl grädde
ca ½ tsk salt
svartpeppar

Garnering:
ruccolasallad
4 skivor parmaskinka
balsamico-sirap

Blanda mjöl och smör till degen. Tillsätt ev lite vatten så degen tar ihop. Tryck ut i små portionsformar och ställ i kyl i minst 30 min. Nagga botten och förgrädda i 200 grader i ca 7 min. Grovriv osten och fyll formarna, strö över lite svartpeppar. Vispa lätt ihop ägg, grädde och salt och häll försiktigt blandningen över formarna. Ta hjälp av en gaffel att peta med så smeten inte rinner över. Grädda i 200 grader i ca 15 min eller tills pajerna fått fin färg och äggstanningen stannat. Lossa formarna om de är med löstagbar botten och garnera med lite ruccolasallad, en skiva god parmaskinka och ringla över lite balsamicosirap. Servera direkt!

torsdag 8 november 2012

Kokt torsk i dillsås

Hej på er! Har precis kommit hem efter ett härligt vattengympapass och njutit av en god middagssoppa med nybakat surdegsbröd till, det ni...! Recept på det kommer inom kort för nu tänkte jag nämligen tipsa om en enkel och god fiskrätt. Fisk är som godast när man inte krånglar till det så mycket tycker jag, utan använder enkla klassiska smaker. Lite räkor piffar till det hela, men det kan man ju såklart utesluta.

Kokt torsk i dillsås  3-4 port

1 pkt torsk 400g
 1 msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl mjölk
½ fiskbuljongtärning
ev salt och vitpeppar
hackad dill
skalade räkor

Skär torsken i ganska stora bitar. Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölk och smula ner buljongen och låt det koka upp under omrörning. Lägg ner fisken och låt den sjuda i såsen tills den är genomkokt. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Rör därefter ner dill och räkor efter eget tycke och smak. Servera med kokt potatis och grönsaker.

Har ni förresten testat dessa? Små broccolibuketter som man ångkokar i micron. Riktigt goda och krispiga är dom, mycket bättre än vanliga frysta. De här hittar ni också i frysdiken. En stor påse innehåller 4 mindre påsar som man lägger direkt i micron och kör i 3 min, sen är det klart! En påse räcker till 2-3 port.


söndag 4 november 2012

Köttfärsbiffar i rosépepparsås

Sköna söndag, eller vad säger ni? Vi var på firmafest igår med Lars jobb på statt med god mat och underhållning. Mycket trevligt! Fastän jag var chaufför så känner man sig lite halvsliten såhär dagen efter. Kan det kanske vara åldern?! Ja,ja hursomhelst har dagen gått på halvfart med en skön promenad i vackert höstväder och fikafrämmande och nu snart middagslagning. Först tänkte jag bara kika förbi här och tipsa om en god rätt vi åt för ett tag sedan. Rätten gör sig lika bra en söndag som denna eller mitt i veckan.

Köttfärsbiffar i rosépepparsås  4 port

500 g köttfärs
2 msk ströbröd
½-1 dl mjölk
1 ägg
1 gul lök
1 msk kalvfond
ca ½ tsk salt
ca 1 krm peppar
1 tsk finkrossad rosépeppar
1 tsk torkad persilja

Sås:
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 dl vatten eller mjölk
 1 msk kalvfond
2 tsk soja
1 msk krovkrossad rosépeppar
salt,peppar

Blanda mjölk och ströbröd i en bunke och låt det svälla. Börja med den mindre mängden och öka eftersom. Finriv löken och tillsätt tillsammans med resten och blanda noga till en smidig färs. Forma till biffar och stek i smör i omgångar. Lägg över biffarna på ett fat och blanda allt till såsen i stekpannan. Låt det koka upp och smaka av. Lägg ner biffarna och låt det sjuda ihop en stund. Servera med potatis, kokt, pressad eller klyftpotatis och grönsaker.


lördag 3 november 2012

Räkröra till bakad potatis

Igår blev det bakad potatis med en smarrig räkröra till middag. En riktigt bra och god fredagsmys-middag! Röran räcker till ca 4 medelstora bakpotatisar. Men gör gärna lite extra än vad som går åt så har ni till frukost eller brunch dagen efter. För röran blir nämligen minst lika god (eller godare) att lägga på en rostad fralla dagen efter. Helglyx när det är som bäst!

Räkröra till bakad potatis  ca 4 port

500 g räkor med skal
4 ägg
1 liten rödlök
1 äpple gärna syrligt
1 burk stenbitsrom
2 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
2 tsk ketchup
ca 2 msk finhackad dill
1 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk torkad persilja
ca 1 tsk citronpeppar
en gnutta cayennepeppar

Skala räkorna och hårdkoka äggen. Blanda ut majonnäsen med creme fraiche i en bunke. Skala och finhacka lök och äpple. Blanda ner det tillsammans med ketchup, rom och kryddor. Skala och tärna äggen och vänd försiktigt ner de och räkorna. Låt röran stå i kyl en stund innan servering. 

Baka potatisen i 225 grader i ca 40-60 min. Stick hål i den först! Skär ett kryss mitt i och tryck till lite. Lägg ner en klick smör och sen röran. Servera med sallad och örtbröd eller vitlöksbröd.

Örtbröd gör man enkelt genom att smöra frallor och strö på tex grekisk salladskrydda och rosta i ugnen tills de blir lite frasiga.


torsdag 1 november 2012

Kasslerpytt med pasta

Hej alla fina! Jag har inte glömt bort er....jag lovar, trots att det var ett tag sen sist. Tänkte i alla fall bjuda er på ett enkelt snabblagat recept som passar perfekt som en god mättande middag mitt i veckan efter jobbet. Sådana recept kan man ju aldrig få för många av tycker jag. Så håll till godo:)

Kasslerpytt med pasta  4 port

250 g pasta
400 g kassler
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 dl majskorn
2 dl gröna ärtor
chiliexplosion-krydda
svartpeppar
torkad persilja
1 ask körsbärstomater

Koka pastan enligt paketet. Hacka löken och skär paprika i mindre bitar. Stek grönsakerna lätt i smör. Strimla kassler och låt det steka med en stund. Tillsätt majs, ärtor och kryddor efter egen smak. Vänd ner pasta och halverade tomater. 
Vänd runt allt så tomaterna blir lite varma men inte mosiga.
Servera i djupa skålar, gärna med en klick sweet chili-sås (som tyvärr var slut i detta hushåll).