onsdag 30 januari 2013

Blåbärsris typ "risifrutti"

Hej på er! Hoppas ni haft en bättre start på dagen än vad jag fick. Skulle på riktigt börja min arbetsträning kl 07 i morse men kl 05 ringde telefonen från lassa att Lars mormor var dålig, så det blev iväg dit direkt och jag var tvungen att ringa och säga att jag inte kunde komma på jobbet. Som tur var repade hon sig riktigt bra och vi kunde åka hem vid 10. Håller nu tummarna för att den formkurvan fortsätter att gå uppåt!

Dagens recept är en viktväktar-variant på risifrutti kan man säga. Perfekt att förbereda kvällen innan som en snabb frukost eller att som ett ordentligare mellanmål eller kvällsfika. Här har jag smaksatt med blåbär men det går lika bra med jordgubb eller hallon eller blandade bär.

Blåbärsris 1 port

3/4 dl kokt grötris
2½ dl smaksatt lättyoghurt
bär

Blanda det kalla riset med yoghurten och toppa med färska eller frysta tinade bär.

Grötriset kokar man bara i vatten tills det mjuknar. Jag kokade 1 dl i ca 2½ dl vatten. Jag pytsade på lite extra vatten när det kokade in och smakade när jag tyckte det var lagomt mjukt. Det riset räckte till 4 port.

Källa: Viktväktarna 3,5 points/port



tisdag 29 januari 2013

Pasta med fläskfilé

Idag har jag faktiskt börjat arbetsträna! Ett kort besök på ett nytt ställe, mest bara för att hälsa på men i morgon kör vi igång på riktigt. Känns nervöst med ett helt nytt ställe, men samtidigt spännande och roligt att äntligen komma igång efter sjukskrivningen. Så nu hoppas jag att allt ska funka på bästa sätt!

Idag tänkte jag tipsa om en god fläskfilépasta som passar extra bra som helgmiddag eller fredagsmat. Lars är inte jätteförtjust i denna rätt men jag tycker det är jättegott i alla fall!

Pasta med fläskfilé  4 port

500 g fläskfilé
8-10 färska champinjoner
2 tsk olja
2 dl creme fraiche 8%
1 kruka färsk basilika
rivet skal av 1 citron
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
220 g tagliatelle

Skär fläskfilén i strimlor och skiva champinjonerna. Stek först fläskfilén i oljan, krydda med lite salt och peppar och tillsätt champinjonerna mot slutet så de får fräsa med ett tag. Mixa creme fraiche med basilikabladen och tillsätt i pannan. Tillsätt också finrivet citronskal och pressad vitlök. Låt det få puttra ihop lite och tillsätt lite vatten om det verkar behövas (jag gör alltid det för att få mer sås). Smaka av med salt och peppar. Koka pastan enligt förpackningen och servera direkt med en god sallad och gärna färsk lättkokt sparris! 

Källa: Viktväktarna 7,5 points inkl pastan

måndag 28 januari 2013

Laxsnittar

Kollade igenom lite bilder och såg att jag hade en del som jag obloggat om. Bland annat dessa små söta snittar som jag gjorde till en fest före jul. Receptet hittade jag hos Kryddburken.

Laxsnittar

kavring
1 tub laxpastej
1 ask philadelphiaost
rökt eller gravad lax
räkor
färsk dill

Blanda laxpastej med philadelphia till en slät smet utan att röra allt för mycket. Lägg röran i en spritspåse och spritsa ut på kavring. Här har jag stansat ut runda brödsnittar, men det går lika bra att göra trianglar eller bara kantskära bröden. Garnera med lax, räkor och dill. Smarriga och superenkla att göra! 

Vet inte riktigt hur många det blev men ca 20-25 stycken tror jag, men jag gjorde de ganska små.

Röd kasslergryta

Hoppas ni haft en riktigt härlig helg och är taggade för en ny vecka! Startade dagen med lite träning hos sjukgymnasten och nu blir det strax lunch och sen iväg till Ica för att fylla upp kylen.

Tänkte tipsa om en mycket god och lättlagad kasslergryta som passar perfekt som vardagsmat.

Röd kasslergryta  4 port

1 stor gul lök
1 röd paprika
1 medelstor burk skivade champinjoner
300 g kassler (fettet bortskuret)
3 msk tomatpuré
2 tsk senap
1 tsk paprikapulver
ca ½ tsk svartpeppar
1 tsk oregano
1 fond du chef grönsak
2 dl creme fraiche 8%
cayennepeppar

Hacka lök och paprika och fräs i 1 tsk smör. Låt champinjonerna rinna av men spara spadet! Strimla kassler. Låt kassler och champinjoner fräsa med en stund och tillsätt sedan tomatpuré, senap, fond, kryddor och spadet från champinjonerna. Låt det koka ihop lite och rör ner creme fraiche och smaka av med cayenne och ev mer kryddor. Servera med ris, pasta eller potatis.

Obs! Vikten på kassler är alltså efter man skurit bort fettet.

Källa: Viktväktarna 4 points/port

lördag 26 januari 2013

Chokladrutor med smak av apelsin

Långpannekakor är alltid populära kakor. Snabba och enkla att baka och många blir det på en enda gång. Dessa chokladrutor har en härlig smak av apelsin och gillar man typ romerska bågar är detta en perfekt kaka! Apelsinerna är ju helt underbara den här årstiden så jag passar på och äter de i mängder.

Chokladrutor med smak av apelsin

150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
rivet skal av ½ apelsin
pressad saft av 2 stora apelsiner

Glasyr:
½ dl vipgrädde
100 g vit choklad
1 dl florsocker
kokos

Smält smöret till kakan. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vanilj, kakao, bakpulver och vetemjöl i en bunke och sikta ner det i äggsmeten. Vänd ihop en slät smet växelvis med smöret. Finriv apelsinskalet och tillsätt + den pressad saften. Rör försiktigt runt så allt blandas till en slät smet. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader, just under mitten i ca 20 min. Känn med sticka när den är klar och den ska vara nästintill torr, alltså liiite kladdig. Låt kakan svalna.

Koka upp grädden till glasyren och tillsätt chokladen i mindre bitar. Rör så den smälter. Rör ner florsocker och bre glasyren på den kalla kakan Strö över kokos och låt den svalna så glasyren stelnar och skär sen upp i bitar. Vill man ha extra mycket glasyr kan jag rekommendera att göra dubbel sats eftersom denna bara ger ett tunnare lager.

torsdag 24 januari 2013

Salami och brieostpaj

Helgen närmar sig med stormsteg så därför tyckte jag det skulle passa extra bra med ett "helgrecept" idag. Denna paj kanske passar till morgondagens fredagsmiddag? Riktigt god blev den i alla fall!

Salami och brieostpaj  4 port

Pajdeg:
3 dl vetemjöl 
100 g smör
nån msk vatten

Fyllning:
färsk babyspenat
ca 3 dl riven ost
1 ask coktailtomater
1 bit brieost
ca 150 g salami
3 ägg
2 dl grädde
ca 1 msk vitlöksost tex cantadou
½ tsk italiensk salladskrydda
salt, svartpeppar

Börja med degen: Lägg mjöl och smör i mindre bitar i en matberedare och kör allt till en smulig massa. Tillsätt vatten droppvis tills degen tar ihop. Tryck ut i en pajform och ställ i kyl i 30 min. Nagga botten och förgrädda i 200 grader i ca 7-10 min.

Fyll botten med spenat. Ta ganska mycket för det krymper ihop ordentligt. Lägg på lite ost, halverade tomater och brie i skivor. Jag brukar skära bort bakkanten på brieosten först. Vira ihop salamiskivor och stick ner. Toppa med mer riven ost. Vispa ihop ägg, grädde, vitlöksost och kryddor. Var försiktig med salt då både salami och ost ger sälta. Häll äggstanningen över formen och grädda i 225 grader i ca 20 min eller tills äggstanningen stannat och ytan fått fin färg.

Servera pajen med en god sallad eller toppa med ruccolasallad, pinjenötter och lite balsamicosirap. Yammmiiii....:)


onsdag 23 januari 2013

Snabb kinagryta

Hej! Hoppas ni alla mår bra. Här ståååålar solen, så vackert och underbart! Har gjort lite ärenden på fm och just ätit lunch. Hemmagjorda köttbullar, potatis och stuvade morötter. Satt riktigt fint! Laddar för en lång promenad men först ett snabbt middagstips. 

Snabb kinagryta  4 port

600 g fläskkött tex fläskytterfile utan fett
1 stor gul lök
salt, peppar
paprikapulver
5 msk kinesisk soja
1 påse wokgrönsaker
ca 4 dl vatten
1 fond du chef grönsak eller annan buljong
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
sambal oelek
½ dl salta jordnötter

Strimla köttet och stek med kryddor i lite smör. Hacka löken och tillsätt och låt den få fräsa med en stund. Tillsätt soja och hälften av vattnet och låt det småkoka under lock en stund så köttet blir mört, ca 30 min. Tillsätt grönsakerna och mer vatten, buljong, balsamvinäger och honung. Låt det koka ihop under lock. Smaka av med sambal och strö över jordnötterna just innan servering. 

Källa: Viktväktarna 5 points/port

tisdag 22 januari 2013

Äppelsnö

Äppelsnö vad är det??? -Jo, det är faktiskt en liten lätt, luftig och fräsch dessert med få kalorier. Passar bra som mellanmål också. Lite som äppelmos men lättare och luftigare i konsistensen. Perfekt när man är sugen på något gott!

Äppelsnö  4 port

700 g äpplen
½ tsk kanel
2 msk vatten
4 msk sötningsmedel (el vanligt socker)
1 dl lätt naturell yoghurt
1 äggvita

Garnering:
äpple i tunna skivor
kanel

Skala och kärna ur äpplena. Skär de i mindre bitar och lägg i kastrull med vatten och kanel (och socker om vanligt används). Koka det mosigt på svag värme under lock. Tillsätt sötningsmedel och mixa det alldeles slätt och låt det kallna. Rör ner yoghurt i moset. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd försiktigt ner. Fördela moset i 4 glas eller skålar. Ställ kallt i minst 1 timme. Jag brukar ibland ställa de i frysen en liten stund så de blir riktigt kalla och nästan börjar frysa lite ute i kanten. Garnera med några tunna skivor äpple och pudra över lite kanel just innan servering.

Källa: Viktväktarna 0,5 points/port

måndag 21 januari 2013

Pasta med orientalisk köttfärssås

Tänkte tipsa er om en god köttfärssås med helt andra smaker än de man normalt tänker på om man talar om köttfärssås. Kul att variera sig tycker jag. Gillar man starka smaker hackar man ner hela chilin med kärnor (jag gör det) annars ta men halva och kärnar ur. Smaka er fram! Detsamma gäller ingefäran. 

Orientalisk köttfärssås  4 port

500 g köttfärs
½ purjolök el salladslök
1 stor morot
4 msk kinesisk soja
2 dl vatten
en skätt kalvfond
färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 burk böngroddar
100 g frysta gröna ärtor
svartpeppar

Stek färsen smulig tillsammans med hackad purjo. Grovriv moroten och låt den steka med en stund. Tillsätt soja, vatten och lite fond. Skala och finriv ingefära ner i färsen. Jag gillar att ha i ganska mycket, men smaka er fram. Riv även ner vitlök. Tillsätt chili, avrunna böngroddar och ärtor. Låt allt puttra ihop lite. Smaksätt med svartpeppar. Servera med kokt pasta.

Källa: Viktväktarna 5,5 point/port


♥ Eftersom det är "kramens dag" idag passar jag på och skickar en stor kram till er alla! ♥

Röding i ugn med god sås

Hej på er! Hoppas helgen varit bra. I går firade vi pappas födelsedag och jag bjöd på middag. Röding blev det dagen till ära och sen hade pappa köpt med sig en tårta från Stigs. 

Såsen till fisken måste ni bara testa! Den är verkligen suuuupergod och passar perfekt till röding men även till regnbåge eller lax. 

Hel röding i ugn 
hel röding
salt
smör
färsk dill
Salta fisken rejält runtom och inuti. Fyll buken med några rejäla klickar äkta smör och hela dillkvistar. Placera fisken på ett stort folieark, vik ihop så öppningen hamnar upp och tillaga i 200 grader i ca 30 min. Beroende på fiskens storlek varierar tiden. Kolla om den är klar genom att försiktigt öppna foliet och peta med en gaffel vid ryggfenan som ska släppa lätt.
Vi hade 2 rödingar som vägde ca 800 g st och tillagade de i var sitt foliepaket. Det räckte till 6 port.

God dillsås till fisk  4-6 port

2 msk smör
1½ msk vetemjöl
1 dl vatten 
½-1 fiskbuljongtärning
4 dl grädde
1-2 msk messmör
citronpeppar
salt
hackad dill

Smält smör och rör ner mjölet. Häll på vatten och späd med grädde. Smula ner buljong, börja med den mindre mängden. Låt det koka ihop lite och rör sedan ner messmör och ev lite mer buljong efter egen smak. Låt det sjuda ihop nån min. Smaka också av med citronpeppar, salt och hackad dill just innan servering.

Riktigt riktigt gott!!! Inte mycket som klår denna maten om man frågar mig:)

En smarrig prinsesstårta som avslutning på middagen!




lördag 19 januari 2013

After eight-pannacotta

I dag har det nästan varit plusgrader ute! Runt 0-strecket har det legat och solen har också varit framme. Verkligen superhärligt och det har nästen känts som vår i luften idag. 

Tänkte tipsa om en god och kalorisnål efterrätt som jag gjorde förra helgen. Man kan faktiskt äta riktigt gott och unna sig saker trots att man följer viktväktarna och denna dessert är ett bevis på det. Receptet knåpade jag ihop själv och om man inte håller så hårt på det här med kalorierna byter man ut mjölken mot grädde så blir den ännu krämigare och godare. Men denna fick klart godkänt!!!

After eight-pannacotta  2 port

2 dl mjölk 3%
1 msk strösocker
3 tsk kakao
3 plattor after eight
pepparmintsolja
1 tsk gelantinpulver
1 msk vatten

Garnering:
2 msk vispad grädde
kakao
1 platta after eight

Blanda gelantinpulver och vatten i kopp och låt det stå och svälla. Blanda mjölk, kakao och socker i en kastrull och koka upp. Ta kastrullen från plattan. Bryt after eight i mindre bitar och rör ner så de smälter. Smaksätt ev med några droppar pepparmintsolja om man vill förstärka mintsmaken. Rör ner gelantinet så det blandas ordentligt. Häll upp i 2 mindre glas och låt de stelna i kyl i minst 4-5 timmar. Garnera med 1 msk vispad grädde på varje, lite kakaopulver och ½ platta after eight.

Räknade ut att denna dessert gav 4 points/port inklusive garneringen.

torsdag 17 januari 2013

Enkel filmjölkslimpa

Med tanke på det kalla vädret idag snabb-bakade jag limpa och fick lite extra värme i huset. Limpan är perfekt att baka om man vill ha ett gott bröd utan en massa jobb! 


Enkel filmjölkslimpa  2 st

9 dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
2 tsk fänkål
2 tsk anis
6 dl filmjölk
2 dl brödsirap 

Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Blanda ihop fil och sirap i en annan bunke och häll sedan det över det torra. Rör ihop till en tjock smet med hjälp av en trägaffel eller slev. Klä 2 avlånga bakformar med bakplåtspapper och klicka ner smeten. Grädda i 175 grader i 1 timme i nedre delen av ugnen. Låt de svalna lite och ta sedan upp de ur formarna och låt de kallna under bakduk.

Jag brukar ofta baka detta bröd i stora långpannan men då följer jag Detta recept
Så kika gärna in det om ni vill baka det i långpannan. Brödet passar jättebra att frysa in!


Shephards pie

Riktigt kallt ute idag -26 grader! Avvaktar lite med prommis och ser om det kanske blir lite varmare. Idag börjar också badet om efter juluppehållet! Längtar verkligen och där är det riktigt vaaaarmt!!!

Här kommer också tips på en riktigt bra vardagsrätt, nämligen shephards pie en form av köttfärsgratäng. Riktigt gott och lättlagat och här går det utmärkt att använda rester. Kanske har ni lite överbliven köttfärssås i frysen och kokt potatis kvar sen dagen innan, ja då passar det jättebra att svänga ihop denna rätt. 

Shephards pie  4 port

Köttfärsröra:
400 g köttfärs
1 gul lök
1 röd paprika
1½ msk vetemjöl
1½ msk tomatpuré
2 dl vatten
1 fond du chef grönsaksfond-tärning
salt,peppar
chilikrydda
oregano

Potatismos:
12 medelstora potatisar
1-2 dl mjölk
salt, vitpeppar

Garnering:
2 dl majs
2 dl ärtor

Fräs ihopfärsen med hackad lök och paprika. Strö över mjöl och rör om noga. Tillsätt tomatpuré, vatten och fond du chef. Låt det koka ihop en stund. Späd ev med lite mer vatten om det verkar alldeles för tjockt. Smaka av med kryddor. 

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa den tillsätt mjölk och vispa gärna med elvisp ihop ett mos som inte får för löst. Smaksätt med salt och peppar. 

Lägg köttfärsröran i en ugnsform och spritsa moset över. Lämna ev lite plats och garnera med ärtor och majs. Gratinera i 225 grader i ca 10 min eller tills moset fått fin färg.

För mig blev det ingen plats över till att lägga ärtor och majs så de serverades bredvid i stället, men vill man kan man också lägga det ovanpå köttfärsen och sen spritsa ut moset.

Källa: Viktväktarna 7,5 points/port




onsdag 16 januari 2013

Kycklingfrikassé

God morgon på er denna onsdag! Hoppas allt är bra med er. Vi fortsätter här med ytterligare ett viktväktarrecept. En enkel kycklinggryta som passar riktigt bra som vardagsmat. I orginalreceptet ska kycklingen läggas ner rå i såsen och koka tills den är klar, men mitt tips är att först steka på den och sen göra såsen så blir det godare. Här provade jag att göra som receptet sa men som sagt mycket godare om man först steker kycklingen, eller kokar den i en separat kastrull och häller bort det kokvattnet innan kycklingen läggs ner i såsen. 


Kycklingfrikassé  4 port

500 g kycklingfilé
1 msk flytande margarin
1½ tsk paprikapulver
3 msk vetemjöl
3-4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl creme fraiche (8%)
1 dl lättmjölk
2 paprikor 
salt, peppar
hackad persilja
1 dl riven ost (17%)

Strimla kycklingen och stek den i smöret så den får yta runtom. Strö över paprikapulver och mjöl. Rör om ordentligt och häll på vatten och smula ner buljongen. Tillsätt creme fraiche och mjölk och låt det koka upp. Strimla paprikorna och tillsätt. Låt grytan koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar och rör ner ost och persilja. Rör så osten smälter och servera direkt med kokt ris och sallad!

Källa: Viktväktarna 4,5 points/port




måndag 14 januari 2013

Torsk i ugn med hummersås

Måndag, ny vecka och nya möjligheter....eller? Har varit på möte på försäkringskassan i hopp om att få lite klarhet i vad jag ska till att börja göra nu när min sjukskrivning går ut. Men jag är lika frågande som innan och verkar inte få veta något förrän nästa måndag! 

Ett tips på en riktigt god och lättlagad vardagsmiddag har jag i alla fall åt er. Fisk är något de flesta av oss äter alldeles för sällan. Vi äter det oftast 1 gång i veckan, ibland 2 men rekommendationerna säger hela 3 gånger i veckan. Svårt att komma upp till, men denna gratäng kanske kan vara något som förbättrar oddsen lite....

Torsk i ugn med hummersås  3 port

1 pkt torskblock 400g
salt, peppar
1½ dl creme fraiche (8%)
1 msk hummerfond
1½ dl skalade räkor
dill
½ dl riven ost (17%)

Tina och dela torskblocket i 3 bitar och lägg de i en ugnsform. Salta och peppra lätt. Blanda samman creme fraiche, hummerfond räkor och dill. Fördela det över fisken och strö på lite riven ost. Gratinera i 200 grader i ca 20 min eller tills fisken är helt genomklar. 

Receptet kommer från viktväktarna men är omgjort lite. Följer man inte vv kan man med fördel ta vanlig creme fraiche. Men detta har blivit en riktig favoritfiskrätt för mig! Servera med potatis och broccoli. 

Källa: Viktväktarna 4,5 points/port


söndag 13 januari 2013

Dipp till chips eller grönsaker

Även denna dag verkar bjuda på vackert vinterväder. -14 grader och solen är på uppgång så jag laddar för en lång skön promenad! 

I fredags gjorde jag en god dipp till "fredagsmyset" och dippade morotsstavar. Riktigt gott och underskattat är det grönsaker och dipp. Dippen gjorde jag med kryddor jag hade hemma och gillar och den blev mycket god. Passar bra till chips också!

Dipp till chips eller grönsaker

3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
några droppar pressad citron
paprikapulver
cajennepeppar
torkad persilja
chiliexplosion
salt, peppar

Häll över gräddfilen i en skål, pressa eller riv ner vitlöken och pressa ner lite citron. Sen är det bara att tillsätta kryddor efter egen smak. Låt den stå i kylen och mogna gärna nån timme innan servering.

lördag 12 januari 2013

Restaurangbesök

Har just kommit hem efter ett besök på Allstar där vi ätit oss mätta och sett Skellefteå vinna över Brynäs. Är så mätt att jag nästan spricker, så nu blir det filmmys  i soffan.
Maten var vi tyvärr inte nöjda med, hade kunnat vara mycket godare. Jag tog lax och Lars entrecot, nästa gång blir det absolut burgare!
Efterrätten däremot....yammiiii säger jag bara! En brownie-milkshake, ja ni hör ju bara. Lars tog en aftereight-milkshake som var minst lika god den!


torsdag 10 januari 2013

Minestrone köttfärssoppa

Idag är det en riktigt gråmulen dag, lite lätt snöfall har det också varit. Har trots det varit ute på en låååång promenad. Hela 5,5 km blev det! Känner mig riktigt nöjd då jag fortfarande är lite begränsad pga ryggen. 

Tänkte tipsa er om en god mättande soppa som passar bra till hela familjen. Innehåller både köttfärs och pasta och passar utmärkt sådana här gråmulna dagar.

Minestrone köttfärssoppa  4 port

225 g köttfärs
salt, peppar
1 tsk paprikapulver
1 stor gul lök
2 morötter
2 paprikor
½ squash
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
8-10 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
100 g pasta (risoni eller annan liten sort)
cajennepeppar
ca 2 msk hackad persilja

Bryn färsen smulig tillsammans med hackad lök och kryddor. Tillsätt morötter, squash och paprika i mindre tärningar. Pressa ner vitlök och tillsätt tomater, vatten och buljong. Låt det koka under lock tills grönsakerna är mjuka ca 10-15 min. Tillsätt pastan och koka tills den är al dente. Smaka av med cajenne om ni vill ha lite sting på soppan, rör ner persilja och servera med gott bröd!

Källa viktväktarna 3,5p/port.




tisdag 8 januari 2013

Köttgryta i lergrytan

Hej svejs! Hoppas ni har det bra:) Här faller snön lätt och jag ska strax ut på en härlig promenad. Jag (liksom många andra) har ju som plan att NU börjar mitt nya nyttigare liv, som alltid efter nyår;) men, men....tänkte i alla fall köra viktväktarna så får vi väl se sen. Så mycket mat framöver kommer att vara därifrån, eller inspirerad därifrån. Jag kommer också att sätta ut antal points på recepten efter gamla pointssystemet då det är det jag använder. Pointsen är mest för min egen skull så jag har det sparat. Hoppas ni inte tycker detta känns trist, för jag lägger bara ut mat som jag själv tycker är gott och vill man inte äta enligt viktväktarna byter man bara ut de lätta produkterna mot vanliga! Sen kommer det heeeelt säkert att dyka upp helt vanliga (onyttiga) recept också.

Denna goa gryta är inspirerad från viktväktarna och blev supergod, väldigt mustig och värmande. Att laga den i lergrytan blir så gott och mört tycker jag, men vill man går det lika bra i en gryta på spisen också.

Mustig köttgryta i lergryta  4 port

500 g grytbitar av nöt
2 msk smör eller olja
salt, svartpeppar
1 stor gul lök
1 msk färsk hackad timjan
1 msk färsk hackad rosmarin
1 tsk kanel
1 tsk paprikapulver
1½ dl glögg
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1 burk hela tomater
1 burk hela champinjoner
1 röd paprika

Lägg lergrytan i kallt vatten i minst 30 min. Stek köttet i smör tillsammans med salt och peppar. Låt det få fin färg runtom. Flytta över det till grytan. Grovhacka eller klyfta löken och stek även den i lite smör. Flytta över till grytan och tillsätt kryddor, glögg, vatten och fond. Sätt in grytan i kall ugn och vrid på 200 grader. Låt den stå inne i 1½ timme. ta ut grytan och tillsätt tomater, avrunna champinjoner och hackad paprika. Tillsätt ev lite vatten och salt och peppar om det verkar behövas. Ställ in grytan i ugnen igen i 1 timme till. Köttet ska vara riktigt mört så ni får prova er fram för tiden kan variera beroende på vilket kött man använder. Servera med kokt potatis eller potatismos.
Sååå gott detta var!!! Ger 5 points/port och 7 med valfri mängd potatis.

Glögg gav en riktigt god mustig smak på grytan utan att ta över. Men vill man kan man i stället ta öl eller svartvinbärssaft som och gör det gott och mustigt.



torsdag 3 januari 2013

Creme brulee

Nyårsefterrätten blev creme brulee. Faktiskt första gången jag både lagar och äter det, men inte sista kan jag lova! Även om jag inte var helt nöjd för början så blev de otroligt goda och väldigt lyckade. En perfekt avslutning på en trerätters-middag. 

Creme brulee  6 port

1 vaniljstång
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
6 äggulor

Garnering:
råsocker
hallon
citronmeliss

Placera ut 6 st små portionsformar i en långpanna. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön, stång, mjölk, grädde och ½ dl strösocker i en kastrull. Koka upp. Vispa äggulor och ½ dl strösocker fluffigt med elvispen. Plocka upp vaniljstången ur den varma gräddmjölken och häll den sedan över äggulevispet under omrörning med en vanlig visp. Fördela smeten i formarna och häll hett vatten i långpannan så det når ca halvvägs upp efter formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i ca 40 min. Låt de kallna helt och gärna stå i kyl till dagen efter. 

Strö över råsocker och bränn med en gasolbrännare tills sockret smält och fått fin gyllene färg. 

Efter gräddningen var jag inte riktigt nöjd då jag tyckte att ytan blev krusig och nästan som att det bildats små-små klumpar på ytan. Detta försvann dock helt när man brände av dom och konsistensen var helt slät och perfekt! Ibland oroar man sig bara i onödan:)


Garnera ev med några hallon och en kvist citronmeliss.





Helstekt renytterfilé med trattkantarellsås

Vi fortsätter väl inläggen här med resten av nyårsmenyn och denna gång har vi kommit till varmrätten. Vi ville ha ett riktigt fint och gott kött hade vi bestämt och potatisgratäng till. Väl på affären hittade vi knappt något svenskt kött (TRIST!) men en riktigt fin renytterfilé som faktiskt var svensk hade de så den fick det bli!  Ett otroligt gott och väldigt mört fint kött. Supergod varmrätt!


Helstekt renytterfilé  4-5 port

1 renytterfilé ca 700 g
salt, peppar
smör
Putsa filén från senor och krydda den med salt och peppar (vi hade vitpeppar). Stek den i smör så att den får fin yta runtom. Denna var ganska smal så jag efterstekte inte i ugnen utan det räckte i stekpannan, men vill man ha koll på temperaturen så ska den vara mellan 55-58 grader. Man ska inte steka sådant här kött för länge, utan det ska vara rosarött i mitten. Låt det vila en stund innan du skär upp det. Servera med potatisgratäng och såsen.

Tänk på att köttet måste ligga framme en stund innan tillagning så att det blir rumstempererat, annars får det inte lika fin stekyta eller fin rosafärg inuti.


Trattkantarellsås  4-5 port

ca 2 dl förvällda trattkantateller
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
smör
2 msk vetemjöl
ca 1 dl vitt vin
ca 3 dl grädde
steksky
salt, peppar

Hacka kantarellerna grovt och finhacka schalottenlök. Fräs i smör tills vätskan kokat in. Tillsätt finhackad vitlök och pudra över mjöl. Spä med vin och grädde till önskad konsistens. Vispa ur stekpannan med lite vatten och sila ner skyn i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar. 

Om man inte har förvällda eller färska trattisar kan man ta knappt 1 dl torkade och lägga i lite ljummet vatten tills de mjuknar. Spara då vattnet att använda för att späda såsen.


onsdag 2 januari 2013

Gratinerad hummer

Hej på er och god fortsättning på det nya året! Vi hade en riktigt trevlig nyårsafton med en massa god mat. Hoppas att ni också hade det. Till förrätt gjorde vi gratinerad hummer, mycket gott tyckte vi alla! En perfekt nyårsförrätt helt enkelt som känns väldigt lyxigt.

Gratinerad hummer  4 port

2 kokta hummrar
1 schalottenlök
8 mindre färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
smör
1½ msk vetemjöl
ca ½ dl vitt vin
ca 3 dl grädde
salt, vitpeppar
riven västerbottensost

Dela hummrarna (HÄR ser du hur man gör) och gröp ur köttet. Skala och finhacka schalottenlöken, skär champinjonerna i små bitar. Stek lök och champinjoner i smör. Finhacka vitlök och rör ner. Pudra över mjölet och späd med grädde och vin till suvning-konsistens. Hacka hummerköttet och vänd ner. Smaka av med salt och peppar. 
Lägg hummerskalen i en ugnsform och fyll de med stuvningen. Strö över osten och gratinera i 250 grader tills osten smält och fått lite fin färg. Stuvning som ev inte ryms sparas och serveras vid sidan om. Servera med färskt gott bröd!