måndag 30 september 2013

Kycklingenchiladas med salsa

Go´kväll på er! Här kommer ett (ovanligt) sent inlägg innan det är dags att säga god natt... Det är ju trots allt jobbardag i morgon även jag har sovmorgon, börjar ju inte förrän 15.30! Tänkte däremot passa på att fara till gymmet redan på morgonen. 

Men nu till lite mattips: Det var egentligen inte så länge sedan jag tipsade er om kycklingenchiladas men här kommer ännu en variant som också är riktigt god och lättlagad!


Kycklingenchiladas  4 port

4 kycklingfiléer
salt, peppar, chilikrydda
1 gul lök
1 stor röd paprika
1 burk tropisk salsa
2 msk creme fraiche
8 medelstora tortilliabröd
riven ost

Skär kycklingen i små bitar, hacka löken och paprikan. Stek det i omgångar i smör med kryddor tills kycklingen är genomstekt. Häll på salsan. Låt det koka ihop lite och gärna svalna en aning. Rör ner creme fraiche och fördela blandningen på bröden. Rulla ihop och lägg rullarna i en smord form. Strö över riven och och gratinera i 200 grader tills osten smält och fått lite färg, men passa noga så inte bröden bränns i kanterna. Servera med sallad och en kall vitlökssås (creme fraiche, vitlök, salt, peppar, torkad persilja, några droppar citron) och gärna några tortilliachips!

torsdag 26 september 2013

Pastagratäng med kyckling och svartkål

Svartkål är ny spännande produkt i grönsakshyllan. Påminner lite om grönkål i utseendet med är mörkare i färgen. Jag fick ett paket av mamma för att testa. Tydligen är det väldigt populärt i Italien så jag bestämde mig för att göra en pastagratäng med kyckling och västerbottensost. Riktigt gott blev det!

Pastagratäng med kyckling och svartkål  ca 6 port

350 g pastapenne
3 stora kycklingfiléer
1 gul lök
1 knippe svartkål
salt, peppar, dragon
1 msk vetemjöl
2 dl lätt creme fraiche
2½ dl matlagningsgrädde
1 msk kycklingfond
1 tsk italiensk salladskrydda
ca1 dl vatten
2 dl riven västerbottensost

Koka pastan. Skölj svartkålen och skär bort den grövsta stammen och skär bladen i mindre bitar. Hacka löken och stek den tillsammans med kålen tills det mjuknar lite. Ta upp och lägg åt sidan. Skär kycklingen i mindre bitar och stek den tillsammans med salt, peppar och dragon efter smak. Strö över mjöl och rör om. Häll på creme fraiche, grädde och fond. Tillsätt salladskrydda. Låt det koka ihop lite och tillsätt sedan lök och kål. Tillsätt hälften av osten och ev vatten om det verkar för tjockt. Blanda ihop pasta med såsen och häll allt i en ugnsform och strö över resten av osten. Gratinera i 225 grader i ca 20-25 min, eller tills osten smält och blivit gratinerad. Servera med sallad.



Kantarellrisotto med sparris

Hej på er ute i höstkylan! Det känns som att vintern inte är långt borta nu. Fy sjutton så kallt det är!! Trodde faktiskt det skulle snöa idag men det regnar i stället, vilket är lika bra för även om jag faktisk gillar vinter så är det lite väl tidigt.... Hoppas dom fina höstdagarna snart kommer igen.

Denna rätt gjorde jag till Lars födelsedag förra torsdagen. Blev riktigt riktigt gott och lyxigt! Smaskens!


Kantarellrisotto med sparris  2-3 port

2 dl avorioris
1 schalottenlök
smör
6 dl vatten + 2 msk grönsaksfond
ca 2 dl frysta tinade kantareller
½ vitlöksklyfta
8 stjälkar grön sparris
salt, peppar
ca 1 dl finriven parmesanost + lite till garnering

Finhacka löken och fräs den tillsammans med riset i en kastrull med smör. Ha inte för stark värme, löken ska mjukna och riset bli lite blankt. Koka under tiden upp vatten och fond. Tillsätt sedan lite buljong åt gången i riset och rör om lite då och då. Det ska småputtra i kastrullen. Riset är klart efter ca 20-30 min. Det ska var liiite aldente när det är klart. All buljong kanske inte behövs men det är bättre att ha lite extra. Risotton ska vara riktigt krämig så är den för torr tillsätter man mer buljong. 

Under tiden riset kokar förbereder man resten. Tina svampen och krama ur vätskan som tillsätts i riset. Stek svampen i lite smör. Salta och peppra och riv eller pressa över vitlöken. Ställ åt sidan. Skär bort lite av det nedersta på sparrisen och skär de i bitar. Spara knopparna och lägg åt sidan. Koka stjälkarna nån min så dom börjar mjukna. Ta upp och lägg åt sidan. Lägg ner knopparna i kokvattnet och koka upp. Häll av vattnet och spola dom med kallt vatten.

Blanda ner svamp, sparrisstjälkar och ost i risotton och smaka av med salt och peppar. Spä ev med lite buljong om den blir för torr. Lägg upp på tallrikar och garnera med sparrisknopparna och lite extra riven parmesan och ev en kvist timjan.





måndag 23 september 2013

Parmesanpanerad torsk med spenatsås

Det här var bland det godaste jag ätit med fisk var Lars kommentar när vi ätit klart. Han brukar alltid rynka på näsan när jag säger att vi ska äta torsk för han hävdar bestämt att han inte tycker om det. Men detta gick verkligen hem och ja det var verkligen jättegott! Lite lyxigt att blanda  ner parmesanost i paneringen, men det gjorde underverk så testa nån gång och lyxa till en "vanlig" vardagsmiddag lite.

Parmesanpanerad torsk med spenatsås  4 port

4 bitar torskrygg
ca 1 dl vetemjöl
salt, vitpeppar
1 ägg
ca 1 dl ströbröd
ca 1 dl färsk finriven parmesanost
smör

Förbered 3 djupa tallrikar. Blanda vetemjöl, salt och vitpeppar i en, uppvispat ägg i en och ströbröd och ost i en. Vänd fisken först i mjöl, sen i ägg och sist i ströbrödsblandningen. Lägg gärna fiskbitarna på bakplåtspapper så dom får torka lite då fäster paneringen bättre. Stek dom i smör på ej för hög värme tills dom är gyllene runtom och helt genomstekta.

Spenatsås:
2 msk smör
2½ msk vetemjöl
ca 4 dl mjölk
salt, peppar
ca 1 dl fryst hackad spenat

Smält smör och rör ner mjöl. Tillsätt lite mjölk åt gången under omrörning. Låt det få koka ihop lite. Rör ner spenaten och låt den tina i såsen. Smaka av med salt och peppar. 

Jag hade bara lite spenat hemma så därför fick det bli en spenatsås som är lite tunnare än vanlig stuvad spenat och innehåller lite mindre spenat, men mycket gott blev det.



Gulaschsoppa

Hej på er! Hoppas att ni haft en trevlig helg. Det har vi för att i helgen var vi nämligen till Piteå havsbad, bodde på hotell och njöt av god mat och trevlig underhållning. "70 years of holiday" hette showen dom körde eftersom dom firar 70 år. Jätteduktiga artister bjöd på musik och hits genom åren. Jättetrevligt hade vi verkligen!

Idag är riktigt ruskigt höstväder ute så jag håller mig bara inne och myser. Tänkte tipsa er om god soppa som passar perfekt att värma sig med när regnet piskar mot fönstret. Gulasch är en klassisk soppa som det finns massor av varianter på, men så här gjorde i alla fall jag.

Gulaschsoppa  4-5 port

300 g nötkött tex fransyska
1 stor gul lök
4 tsk paprikapulver
1 tsk mald kummin
1 msk tomatpuré
1-1½ liter köttbuljong
2 röda paprikor
5 potatisar

Tärna köttet ganska smått och hacka löken. Fräs kött och lök i en soppkastrull. Strö över kryddor och tomatpuré och fräs ihop lite. Häll på buljong så det täcks. Låt det småkoka under lock tills köttet är mört, ca 1 timme. Tillsätt resten av buljongen, hackade paprikor och skalade tärnad potatis. Låt allt småkoka tills potatisen är mjuk. Smaka av och tillsätt ev lite salt och peppar efter smak. Vill man ha lite sting i soppan kan man tillsätta lite cayenne eller välja stark paprikapulver. Servera med en klick gräddfil och gott bröd.

torsdag 12 september 2013

Pasta carbonara

Pasta carbonara är ju en riktig klassiker, men trots det var detta första gången jag gjorde det. Säkert är det då inte den sista för oj oj oj sååå gott det blev!!! Riktigt snabblagat också.

Under denna vecka är det internationell matmarknad på torget inne i stan. Jag var där både igår och idag och handlade äkta supersmarrig parmesanost från Italien, lyx!!! Så det är inte helt omöjligt att det blir en carbonara till här framöver.


Pasta carbonara  3 port

3 port tagliatelle
1 pkt skivad bacon
1 liten gul lök
3 ägg
1 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
riven parmesanost
lite salt
svartpeppar

Koka pastan. Klipp baconet i bitar och stek. När det börjar bli lite knaperstekt lägg det på en bit hushållspapper för att rinna av. Spara lite av fettet i pannan, hacka löken och stek den i fettet tills den börjar mjukna. Blanda ägg, grädde, riven vitlök och ost, salt och peppar i en bunke och vispa ihop det lite lätt. När pastan är klar häll av vattnet och häll därefter tillbaka pastan i kastrullen. Tillsätt lök och bacon och därefter äggblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och värm försiktigt under omrörning. Lägg upp på tallrikar och toppa varje portion med lite nymald svartpeppar och riven parmesanost. Servera med sallad.

söndag 8 september 2013

Orientalisk kasslergryta

Jag bjuder på ytterligare ett recept idag när jag ändå har igång datorn och har lite tid över. Jag har just stoppat in en kyckling i ugnen min lergrytekyckling som är så himla god. Men den tar ju sin tid i ugnen så då passar det bra att blogga lite.

Men nu åter till detta recept som håller på att vara ett bra tag sedan jag gjorde och hade nästan glömt bort det...
Denna kasslergryta är lite het i smaken och riktigt riktigt god, speciellt om man gillar thaimat.En enkel och snabb rätt att göra är det också och passar bra till nudlar eller ris. Vill man göra det ännu enklare kan man använda frysta wokgrönsaker.



Orientalisk kasslergryta  4 port

500 g kassler
½ purjolök
2-3 morötter
1 burk minimajs
½-1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1-2 dl vatten
1 msk grönsaksfond
1 msk maizena majsstärkelse

Strimla kassler och purjo. Skiva tunt eller strimla morötterna. Stek allt hastigt i en gryta. Häll på kokosmjölk, currypasta, vatten och fond. Dela majsen i mindre bitar och tillsätt. Låt det koka ihop ca 5 min. Rör ut maizena i lite vatten och red grytan till önskad tjocklek. Smaka av och krydda ev med lite peppar eller mer currypasta. Servera med nudlar eller ris och sallad.



Bärrutor i långpanna

Hej på er! Denna söndag har vi passat på att stöka lite ute på gården. Träd och buskar ska beskäras så vi fick ihop ett stoooort släplass. Vi är dock inte klara så det kommer att bli minst 2 lass till. Igår var i stugan och höststökade och plockade in dom svarta vinbären. Så medan vi stökade på gården idag har saftmajan fått jobba på spisen. Lite röda vinbär blev det också så i morse svängde jag ihop denna kaka. Det är nog den enklaste långpannekakan som finns och riktigt god, lite seg i konsistensen blir den. Man kan använda vilka bär man vill och har tillgång till. Det går också bra att använda frysta bär.

Bärrutor i långpannan  

200 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
ca 250 g bär

Smält smöret. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker och vanilj. Vispa ihop lite lätt med en vanlig visp. Det ska bara blandas. Tillsätt mjöl och smör och blanda allt till en slät smet. Häll över den i en bakpappersklädd långpanna och strö över bär. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25-30 min. Låt den svalna och skär upp i rutor. Pudra gärna lite florsocker över innan servering.

onsdag 4 september 2013

Pasta med tomat och baconsås

Goda och snabba vardagsrätter vill vi ju alla ha. Så därför får ni ett till idag! Här är nämligen ett riktigt bra tips på en sådan rätt. Att riva över lite god ost gör pricken över i:et! Snyggt blir det också att lägga upp allt på ett stort fat innan servering.


Pasta med tomat och baconsås  4 port

4 port spagetti
1 pkt skivad bacon
1 gul lök
ev 1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 fpk krossade tomater 500 g
ca 1 dl vatten
½ msk grönsaksfond
salt, peppar, chiliexplosionkrydda
en nypa socker
färsk basilika
god ost

Koka pastan enligt anvisningar. Klipp bacon i bita och stek det lite knaprigt. Hacka under tiden löken och ev vitlök. Ta upp baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Spara lite av fettet i pannan och stek löken i det tills den börjar mjukna. Rör ner tomatpuré och späd sedan med tomater och vatten. Tillsätt bacon och smaka av såsen med fond och kryddor. Låt pastan rinna av och blanda den med såsen. Toppa med hackad färsk basilika och riven ost. Servera med sallad.

Korv i ugn-gratäng

Hej på er! Jag ska iväg och jobba lite senare men tänkte kika förbi här först. Håller nu på att ha ett litet lager av obloggade recept så 
här kommer ett tips på god snabblagad och billig vardagsmat. Korv i ugn är ju en riktig klassiker för många gissar jag, men här har jag gjort det mer som en gratäng för att variera lite. Potatismos är riktigt gott till liksom rivna morötter!


Korv i ugn-gratäng  4 port

400 g falukorv
3 tomater
senap
2½ dl matlagningsgrädde
2 msk bostongurka
2 msk ketchup
svartpeppar
paprikapulver
1 dl riven ost

Skiva korv och tomater. Lägg korv-senap-tomat omlott i en ugnsform. Blanda grädde, bostongurka och ketchup med kryddor. Häll blandningen över korven och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader i ca 20 min.